Формально деруни — це картопляні млинці, які готують у багатьох країнах Східної та Центральної Європи. Подібні страви є в польській (placki ziemniaczane), білоруській, литовській, латвійській, єврейській (латкес) і німецькій кухнях.
Проте саме в Україні деруни стали масовою домашньою стравою — особливо на Поліссі, Волині та півночі країни. Готують просто: терта картопля, цибуля, сіль, іноді яйце або борошно. Смажать на пательні, подають зі сметаною, шкварками або грибним соусом.
Висновок: страва не суто українського походження, але в Україні вона давно стала традиційною, зі своїми варіантами і “домашнім” статусом.
Формально деруни — це картопляні млинці, які готують у багатьох країнах Східної та Центральної Європи. Подібні страви є в польській (placki ziemniaczane), білоруській, литовській, латвійській, єврейській (латкес) і німецькій кухнях.
Проте саме в Україні деруни стали масовою домашньою стравою — особливо на Поліссі, Волині та півночі країни. Готують просто: терта картопля, цибуля, сіль, іноді яйце або борошно. Смажать на пательні, подають зі сметаною, шкварками або грибним соусом.
Висновок: страва не суто українського походження, але в Україні вона давно стала традиційною, зі своїми варіантами і “домашнім” статусом.