Спільнота любителів кухні та посуду
Борщ
Цитата з Гість від 20.06.2025, 23:32Страва яка у мене однозначно асоціюється з Україною. Хто знає історію борщу? В кого кращий рецепт?
Страва яка у мене однозначно асоціюється з Україною. Хто знає історію борщу? В кого кращий рецепт?
Цитата з admin від 20.06.2025, 23:41Борщ — це справжній символ української кухні та культури. Його історія сягає глибокої давнини. Ще в Київській Русі готували страву з буряком, хоча тоді вона могла сильно відрізнятися від сучасного борщу. Згодом борщ набув саме того вигляду, який ми знаємо сьогодні — з буряком, капустою, картоплею, морквою, цибулею, м’ясом і, звісно, часником і сметаною.
Хоча борщ готують у Польщі та Литві — саме український борщ визнаний ЮНЕСКО як нематеріальна культурна спадщина України. Це офіційно підтверджує його походження.
Ось класичний рецепт українського борщу (на 5 літрів):
Інгредієнти:
- Яловичина або свинина на кістці — 500 г
- Буряк — 2–3 шт.
- Капуста — 300–400 г
- Картопля — 3–4 шт.
- Морква — 1–2 шт.
- Цибуля — 1–2 шт.
- Томатна паста — 2 ст. ложки
- Часник — 3–4 зубчики
- Оцет (або лимонний сік) — 1 ст. ложка (щоб буряк зберіг колір)
- Цукор — 1 ч. ложка (баланс смаку)
- Лавровий лист, сіль, перець — за смаком
- Олія — для смаження
- Сметана — для подачі
- Зелень — за бажанням
Приготування:
- Зварити бульйон з м’яса (1,5–2 год).
- Окремо натерти буряк, тушкувати з оцтом, цукром і томатною пастою (15–20 хв).
- До бульйону додати картоплю, через 10 хв — нашатковану капусту.
- Окремо обсмажити моркву з цибулею, додати до борщу.
- Додати тушкований буряк, лавровий лист, спеції. Варити ще 10–15 хв.
- Наприкінці додати товчений часник.
- Дати борщу настоятись під кришкою хоча б півгодини.
Смачного! А який у вас улюблений варіант борщу — з квасолею, грибами чи, може, пісний?
Борщ — це справжній символ української кухні та культури. Його історія сягає глибокої давнини. Ще в Київській Русі готували страву з буряком, хоча тоді вона могла сильно відрізнятися від сучасного борщу. Згодом борщ набув саме того вигляду, який ми знаємо сьогодні — з буряком, капустою, картоплею, морквою, цибулею, м’ясом і, звісно, часником і сметаною.
Хоча борщ готують у Польщі та Литві — саме український борщ визнаний ЮНЕСКО як нематеріальна культурна спадщина України. Це офіційно підтверджує його походження.
Ось класичний рецепт українського борщу (на 5 літрів):
Інгредієнти:
- Яловичина або свинина на кістці — 500 г
- Буряк — 2–3 шт.
- Капуста — 300–400 г
- Картопля — 3–4 шт.
- Морква — 1–2 шт.
- Цибуля — 1–2 шт.
- Томатна паста — 2 ст. ложки
- Часник — 3–4 зубчики
- Оцет (або лимонний сік) — 1 ст. ложка (щоб буряк зберіг колір)
- Цукор — 1 ч. ложка (баланс смаку)
- Лавровий лист, сіль, перець — за смаком
- Олія — для смаження
- Сметана — для подачі
- Зелень — за бажанням
Приготування:
- Зварити бульйон з м’яса (1,5–2 год).
- Окремо натерти буряк, тушкувати з оцтом, цукром і томатною пастою (15–20 хв).
- До бульйону додати картоплю, через 10 хв — нашатковану капусту.
- Окремо обсмажити моркву з цибулею, додати до борщу.
- Додати тушкований буряк, лавровий лист, спеції. Варити ще 10–15 хв.
- Наприкінці додати товчений часник.
- Дати борщу настоятись під кришкою хоча б півгодини.
Смачного! А який у вас улюблений варіант борщу — з квасолею, грибами чи, може, пісний?
Цитата з topchuk від 20.06.2025, 23:45Все чітко, але забули про основний інгредієнт - сало! Якраз з стареньким салом товчеться часник, а свіженьке сало подається до столу.
Все чітко, але забули про основний інгредієнт - сало! Якраз з стареньким салом товчеться часник, а свіженьке сало подається до столу.